כשאסון מתרחש, בין אם מדובר ברעידת אדמה חזקה, צונאמי, סופה עוצמתית או פיגוע טרור תשתיות החשמל והמים נפגעות, וברוב המקרים מתחוללות הפסקות חשמל ומים, אשר יכולות להימשך שעות ארוכות ולעתים אף מספר ימים.

לפניכם מספר המלצות העוסקות בדרכים לשמור על המזון בטוח לאכילה בהפסקות חשמל:

  • ודאו כי דלתות המקרר והמקפיא נשארות סגורות ככל הניתן על מנת לשמור על טמפרטורה נמוכה. כל פתיחה של הדלת מעלה משמעותית את הטמפרטורה במקרר
  • במידה והמקרר נשאר סגור הוא יכול לשמור על המזון בטוח למשך של כארבע שעות.
  • מקפיא נפרד יכול לשמור על טמפרטורות בטוחות למזון לכ-48 שעות. מקפיא רגיל יכול לשמור על המזון בטוח לכ-24 שעות, בהנחה והדלת נשארת סגורה
  • במידה והמקפיא אינו מלא, תצמידו את האריזות אחת לשנייה במהירות האפשרית על מנת שישמרו על הטמפרטורה טוב יותר וסגרו את הדלת בחזרה
  • ניתן להקפיא מחדש את המזון במידה ועל המזון ישנם גבישי קרח או שהטמפרטורה לא עלתה מעבר ל-4.50C
  • לעולם אל תטעמו את האוכל על מנת לבדוק אם הוא בטוח לאכילה
  • תשיגו קרח יבש או רגיל על מנת לשמור על המקרר והמקפיא קר ככל הניתן במידה והפסקת החשמל תהיה ממושכת. מקרר בנפח של 500 ליטר זקוק לכ-22 ק"ג קרח ליומיים
  • זרקו מזון מתכלה מהמקרר כמו בשר, דגים, גבינות רכות, חלב, ביצים ושאריות מארוחות לאחר ארבע שעות ללא חשמל

זיהומי מזון

ישנם שני סוגי חיידקים הגדלים ומתפתחים במזון. הסוג הראשון הוא חיידקים פתוגניים, או כאלה הגורמים למחלות כתוצאה מאכילת המזון, והשני הוא חיידקי "קלקול" אשר גורמים לאיכות המזון להתדרדר ולשינוי  צבעו, ריחו ומרקמו של המזון

חיידקים פתגוניים אינם משפיעים על טעמו או ריחו של המזון ולכן לא ניתן להבחין בקיומם. חיידקים אלה יכולים להתפתח במזון בטמפרטורות של 4.5-600C מעלות צלזיוס.

חשוב לדעת כי שמירה על טמפרטורה נמוכה מ-4.50C מעלות צלזיוס תמנע את ההתרבות של מרבית החיידקים במזון, אבל את רובם טמפרטורה זו לא תהרוג.

המלצות נוספות

  • מקמו מד טמפרטורה במקרר ובמקפיא בכדי שתוכלו לדעת תמיד את הטמפרטורה המדוייקת. המקרר צריך להיות ב-4.50C ומטה, והמקפיא ב-(170C-) ומטה
  • דאגו שיהיה לכם מזון זמין אשר אינו דורש קירור או הקפאה, כמו קופסאות שימורים, מזון מיובש, מזון בקופסאות וכן בקבוקי מים
  • ודאו כי יש לכם אמצעים (פותחנים) זמינים לפתוח את הקופסאות בעת הצורך
  • זרקו מזון שנחשף או שהה בקרבת שריפה ואש. העשן, האש והטמפרטורות הגבוהות יכולים לפגוע במזון. יש צורך לזרוק גם קופסאות שימורים אף אם נראה כי לא נפגעו – הטמפרטורה הגבוהה עלולה לגרום להתפתחות מהירה של חיידקים בתוכן
דף הפייסבוק של אתר אסונות   ספריית החירום הלאומית   ערוץ המסמכים של אתר אסונות