عربي

ready.org.il | האתר לקידום המודעות והמוכנות למצבי חירום

האתר לקידום המודעות והמוכנות לאירועי חירום ואסון בישראל

במקרים רבים לאחר התרחשותו של אסון, תשתיות החשמל והמים נפגעות, וברוב המקרים מתחוללות הפסקות חשמל ומים, אשר יכולות להימשך שעות ארוכות ולעתים אף מספר ימים.

מים, המכונים גם נוזל החיים, עוברים במצב של שגרה תהליך ארוך של טיפול (סינון, טיהור וכו') עד אשר הם מגיעים לברז השתייה בבית. במהלך אסון או לאחריו, כשתשתיות המים אינן עובדות, ישנו צורך בביצוע טיפול במים בנקודות הצריכה (שתייה) שלהם.

רק מים המשמשים לצרכי שתייה או בישול מחייבים טיפול. אדם צורך בממוצע 5-6 ליטר מים ביום לצרכים אלה. הטיפול עצמו נועד לנקות את המים מזיהומים פיזיים (חול וכד') וכן מזיהומים מיקרוביולוגיים, אך אינו יכול לטפל בזיהומים כימיים של המים.

לפניכם מספר שיטות, פשוטות יחסית, לסינון ראשוני של מים:

  1. אוורור- תהליך זה חושף את המים למגע עם האוויר ולמעשה מגביר את החשיפה שלהם לחמצן. בכדי לבצע אוורור למים יש לקחת מיכל מלא חלקית במים ולבצע ניעור שלו במשך 5 דקות (איור 1). לאחר 5 דקות יש להניח את המיכל לכ-30 דקות נוספות. לתהליך זה מספר השפעות על המים:
    אוורור

    איור 1 - בכדי לבצע אוורור למים יש לקחת מיכל מלא חלקית במים ולבצע ניעור שלו במשך 5 דקות. לאחר 5 דקות יש להניח את המיכל לכ-30 דקות נוספות

    • גרימה ליציאתם של חומרים נדיפים מהמים, כמו מימן גופרתי שהינה תרכובת כימית חסרת צבע אך רעילה מאוד. לתרכובת זו יש ריח רע הדומה לביצים רקובות. כמו כן, שיטה זו תגרום לנידופו של מתאן מהמים, במידה והוא נוכח
    • הפחתת כמות הפחמן הדו-חמצני במים
    • חמצון של מתכות, כמו ברזל ומנגן, הנמצאות במים על מנת שניתן יהיה להוציאן בעזרת סינון והשקעה
  2. סינון בעזרת בד – שיטה פשוטה להוצאת מוצקים וגרגירים שונים מהמים. בכדי לבצע סינון בעזרת בד יש למזוג את המים לכלי היעד דרך פיסת בד מכותנה (איור 2). על הבד להיות נקי (שטוף במים וסבון), על מנת למנוע שימוש בבד מלוכלך אשר עלול להוסיף זיהומים למים.

    סינון בעזרת בד

    איור 2 - יש למזוג את המים לכלי היעד דרך פיסת בד מכותנה המכסה את פתח הכלי

לאחר סינון המים מהזיהומים הקלים, יש לבצע טיהור שלהם מזיהומים מורכבים יותר, כמו מיקרואורגניזמים שונים:

  1. הרתחה – שיטה זו יעילה מאוד בהשמדת אורגניזמים הנמצאים במים. יש לבצע הרתחה של המים עד למצב בו המים "קופצים" ולהמשיך כך למשך דקה. לתהליך הרתחה יכול להיות השפעה על טעם המים, ובכדי לטפל בטעם ניתן לבצע אוורור נוסף למים.
  2. טיהור כימי – הצורה הנפוצה ביותר לבצע טיהור כימי היא על ידי הוספת כלור למים. שימוש נכון בכלור ישמיד את כל הוירוסים והחיידקים הנמצאים במים, אך ישנם מספר סוגי טפילים שאינם מושפעים מכלור. כלור לשימוש ביתי מגיע בצורות של אבקה, נוזל וטבליות הנבדלות זו מזו  בגודל ובריכוז הכלור. לכן יש לעיין בהוראות השימוש הספציפיות על מנת לדעת את המינון המתאים.
  3. טיהור סולארי – שיטה פשוטה לטיהור המאפשרת השמדה של מרבית האורגניזמים הנמצאים במים, ע"י חשיפת המים לקרינה האולטרא-סגולית (UV) של השמש. בכדי לבצע טיהור סולארי (חשיפה לשמש) יש למלא בקבוקים שקופים במים ולחשוף אותם לקרינה ישירה של השמש לכ-5 שעות (איור 3). במידה וישנה עננות מלאה יש לבצע את החשיפה במשך יומיים רצופים. מומלץ שלא להשתמש בבקבוקי זכוכית, אשר ברוב המקרים תחסום את קרינת ה-UV.
    סוג הבקבוקים המומלצים לשימוש בשיטת החיטוי הסולארי הינם בקבוקי פלסטיק, דוגמת בקבוקי שתייה קלה. שני מחקרים מקיפים בדקו את נושא שחרור הרעלים/כימיקלים מהפלסטיק למים, והראו כי מדובר ברמות זניחות ונמוכות משמעותית מהריכוזים המסוכנים עליהם הצהיר ארגון הבריאות העולמי. כלומר, אין סכנה להימצאותם של רעלים ו/או כימיקלים במים כתוצאה מהתפרקות הפלסטיק. יש להשתמש בבקבוקים חדשים ככל הניתן וללא הרבה שריטות.
    לבסוף, בזמן השארת הבקבוקים בשמש יש לוודא כי הם סגורים. 

    טיהור סולארי

    איור 3 - יש למלא בקבוקים שקופים במים ולחשוף אותם לקרינה ישירה של השמש לכ-5 שעות

לאחר ביצוע סינון וטיהור חשוב לאחסן את המים בצורה שלא תחשוף אותם לזיהומים בשנית. חשוב לאחסן את המים המטופלים בכלים נקיים ובמקום חשוך וקריר במידת הניתן.

 

*האיורים ומרבית הטקסט תורגם מאתר ארגון הבריאות העולמי (WHO).

דף הפייסבוק של אתר אסונות   ספריית החירום הלאומית   ערוץ המסמכים של אתר אסונות